Füred Kapitány jelenti

Vulkán ízesítésű a Balaton legjobb fagyija?

2016. május 04. - Furedkapitany

Idén 3. alkalommal keresték a Balaton legjobb fagylatját. 11. cukrászat közül, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os év Balaton fagyija címet. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal. A nyertes fagylalt friss mentát, citromfüvet, a vulkáni bazaltkúpjairól híres, Szent György-hegyről származó mustot tartalmaz.

fagyi.PNG

A Balaton Turizmus Szövetség által szervezett pályázaton 3 különdíjas fagylalt is született. Idén is különdíjban részesült a balatonalmádi Amaretto Fagyizó, most a Pisztáciás csokibomba fagylaltja és egy-egy diós , mandulás különlegesség is helyet kapott a díjazottak között.Ezek készítője: a Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiásról és a Cappuccino Kávéház Balatongyörökről. Mind a két fagylaltnak a különlegessége, hogy a fagylaltot sós magvak bolondítják meg. 2016-ban 11 fagylaltozó nevezett különleges fagylaltkreációikkal, akikről a www.balatonfagyija.hu weboldalon többet olvashat az érdeklődő. Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke elmondta - 2 évvel ezelőtt azért indítottuk el ezt a pályázatot, hogy megmutathassuk, a Balaton régió milyen kiváló, magas minőségű gasztronómiai kínálattal rendelkezik. Ez volt a harmadik alkalom, hogy megválasztottuk az év Balaton fagyiját, az utóbbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi Nyitott Balaton programsorozathoz kapcsolódva. Úgy gondoljuk, hogy a fagylalt olyan, mint a Balaton, nem csak nyáron jó!

Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatóságának vezetője hozzátette: a fagylaltverseny valóban jó példája annak, hogy a régió megmutassa, milyen gazdag kulináris élvezetekben. A Nyitott Balaton eseménye szorosan kapcsolódik a Gasztroélmények Éve kampánysorozathoz, amelyben többek között arra próbálunk rávilágítani, hogy, a Balaton nem csak a fürdőzésről szól. Tavasszal, az aktív- és zöldturizmus, valamint a gasztronómia összekapcsolása révén szeretnének utazásra ösztönözni a magyarokat. Tavaly a régió kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma már megközelítette az 5 milliót. Ebből 3,3 millió éjszaka a belföldi vendégeknek köszönhető. Az egyre magasabb minőségű kulináris ajánlatoknak köszönhetően, ez a szám tovább növekedhet - mondta Dani Barbara.

2017-jaguar-f-pace.jpgA fagylaltok mellett, idén sok más kulináris élvezeteket nyújtó étterem, büfé, pékség, stb megmérettetik. A Turizmus Zrt. szakmai támogatásával indul el a Füred Kapitány jelenti című cikksorozat, amelyben a gyerekek kritizálhatják a balatoni szolgáltatókat. A szervezők arra kíváncsiak, hogy mennyire gyerekbarát egy-egy étterem. Az 5-12 éves kölyök kritikusok által megfogalmazott véleményeket eljuttatják majd az éttermek tulajdonosainak is, hogy az észrevételeket beépíthessék üzleti stratégiájukba. Az akciót az angol luxusmárka, a Jaguar hazai képviselői is támogatják. A gyerekek sofőrt és egy autót is kapnak annak érdekében, hogy végig járják az igazán minőségi szolgáltatást nyújtó éttermeket és fagylaltozókat is. A tervek szerint, a kölyök kritikusok eljuthatnak majd a legjobb faggyazókba, az egyik legjobb hamburgert készítő csopaki Code Zero-ba, az északi part egyik legjobb pizzáját készítő Aranycsillag étterembe, de átmennek majd a déli partra, hogy teszteljék a korábban, többek között, az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége által is díjazott, balatonszemesi, Kistücsök éttermet. A kritikákat megfogalmazó balatoni gyerekek és szüleik jutalma az lesz, hogy a legjobbaknak foglalnak asztalt Budapesten is, Jamie Oliver hamarosan nyíló éttermébe is. A kulináris élvezeteket nyújtó helyek mellett, múzeumokat és játszótereket is tesztelnek majd a gyerekek. A véleményeket megküldik majd az illetékes önkormányzatoknak.

Jaguarral vagy Ford Mustanggal készüljünk a végítéletre?

Dürer apokalipszis négy lovasa is látható Balatonfüreden

Balatonfüreden látható a világhírű Albrecht Dürer kiállítása. Az 1471. – 1528. között élt művész talán leghíresebb képe az Apokalipszis négy lovasa című alkotása. A kép - egyes bibliamagyarázók szerint - a Háború, Hódítás, a Halál, az Éhínség vagy Pestis  megtestesítői.  Ez a téma nem csak a klasszikus festőket, de filmeseket is megihlette. Igaz, a mozikban lovak helyett, autókat használnak, hogy elmeneküljenek az utolsó nap elől. A legjobb példa erre a Mad Max című film. Az első részben egy Forddal lehetett túlélni az apokalipszist. Azóta számos márka próbálta reklámozni autóját azzal, hogy elkészítette saját Mad Max járgányát. A BMW, a Jaguar, de még a Skoda is beszállt a virtuális versenybe. Ezek a gyártók és tuningcégeik is olyan járműveket terveztek,  amelyek akár egy kisebb apokalipszist is kibírnának.

mad.jpg

A klasszikusokat és a filmeseket is foglalkoztatja a kérdés

Düreren kívül Hans Memling, Hieronymus Bosch, Michelangelo, El Greco is megfestette azt az időpontot, amikor kő kövön nem marad földünkből. De a mai művészeinket is foglalkoztatja ez a kérdés. A végítélet utáni élet a XX. és a XXI. századi filmipart is megihlette. Will Smith főszereplésével készítették el például A legenda vagyok (2007) című filmet, Ebben Robert Neville  a Földön az egyetlen emberi túlélő, akit nem fertőzött meg a gyilkos vírus. Mára ő New York utolsó lakója, s talán az egész világon nincs már rajta kívül ember. Hasonló témát dolgoz fel Bruce Willis főszereplésével készült 12 majom (1995)  is. Ebben James Cole börtönbüntetését tölti egy olyan jövőben, ahol az emberiség 99%-át kiirtotta egy rejtélyes vírusfertőzés, mely 1997- ben terjedt el. Ezzel a témával foglalkozik Mel Gibson Mad Max trilógiája is, amelynek első részét 1979 - ben mutattak be. Tavaly pedig elkészült a film remake-je. Ebben a világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott.

Lovak helyett, a lóerőké a főszerep

Dürer festményein a lovak hátán érkezik a "végítélet". A filmekben pedig a benzinnek és az autók lóerőinek jut a  főszerep abban, hogyan lehet túlélni az "utolsó napokat". Különösen így van ez a Mad Max című filmben. Az elmúlt egy évben, rengeteg cikk foglalkozott azzal, hogy a kultikus filmben milyen autókat használnak.  Mad Max az első részben egy Ford Falcon Coupe XB GT-vezetett. (Az autót  ma egy múzeumban őrzik, a Ghostbusters Cadillacje, a Miami Vice Ferarrija és James Bond Jaguárja mellett.)

bond.PNG

A 2015-ös Mad Max filmben egyébként egy 1950-es években gyártott Jaguár is feltűnik. Az egyik tuningcég készített néhány tervet arra is, hogy milyen lenne az új Mad Max, ha veterán járművek helyett, mai autók szerepelnének a filmben. Szerintünk a Jaguart lehetne a legjobban átalakítani, ha újabb részt forgatnának. De csináltak "túlélő" járművet Skodából és BMW-ből is.

Bombabiztos tipp: Land Rover

A filmek mellett, a valós világban is készülnek a keményebb napokra. Egyre több újság arról ír, ha most kellene a végítélet napja után útra kelni, akkor Land Roverrel próbálnák venni az extrém útakadályokat. A Daily Mail már 2007-ben is írt arról, hogy a háborúk megnyeréséhez, manapság Mad Max típusú járművek is kellenek. Ilyen autókat egyébként Land Roverek átalakításával is készítenek. Ebből már létezik bombabiztos verzió is, amelyeket a civilek is megvásárolhatnak.

Békeidőben menjünk Mustanggal

A békésebb időkben, Dürer négy lovasához azonban a legjobban, a Ford Mustang illene. Ezzel az autóval simán elugorhatunk Balatonfüredre. A hűtőrácsán lovat hordozó modellben, pont úgy érezhetjük magunkat, mint egy filmben. 

fordp.PNG

Úgy érezhetjük magunkat, mint   Steve McQueen Bullitban,  vagy a Bosszú Börtönében Sylvester Stallone, esetleg a Tolvajtempóban Nicolas Cage. No persze áldozhatunk vele a kultúra oltárán is, ha mozi helyett, a füredi kiállítás felé vesszük az útirányt.

Boros vagy tökmagos lesz a Balaton legjobb fagyija?

Mákfagyi, narancsos tökmag lekvárral, étcsokis mámor, vörösboros-szedres meggyes csoki - hétvégén ismét a Balaton legjobb fagyiját keresték. A jéghideg finomságokat egy négytagú zsűri kóstolta a tó körül. Idén 11 cukrászda, 22 fagylalttal nevezett a nem mindennapi megmérettetésre.

iccream.PNG

Valahogy a SomogyTV, minden televízió előtt jár, ha érdekes,az egész Balatont érintő dologról van szó. Most is ők tudósítottak elsőként arról, milyen fagyikat indítottak a versenyen. Megszólaltatták a versenyzőket is:

Kárpáti Péter:
- Van egy mák fagyink, egy alap mák fagyink. Amúgy ebből ebből a mák alapból sokféle mákos fagyit csinálunk. Meggyes-mákost, csinálunk mákos gubát, tehát ezt a mákos verziót már variáljuk.

Ez a narancsos tökmaglekvárral ízesített különlegesség is indul az idei Balaton fagyija megmérettetésen. Kárpáti Péter egy, a Káli-medencére jellemző aromavilágot szeretett volna megalkotni. A tavalyi év győztese azt mondja: nem csak ezzel a bizarrnak tűnő finomsággal készültek az idei versenyre.

Kárpáti Péter:
- Csoki alapú, lényegében egy csokoládé, gyümölcsös, a nyár gyümölcsivel, szeder-meggyel, és, hogy legyen benne egy kis csavar dél-balatoni vörösbort is belecsempésztünk a csokiba.

Az alapanyagok kiválasztása nem volt egyszerű feladat - tette hozzá a tulajdonos. Azonban egy valamire mindenképpen szerették volna felhívni a figyelmet.

Kárpáti Péter:
- A szakma is meg a közönség is lássa, hogy nem csak borzasztó drága alapanyagokból lehet finom fagyit csinálni.

Nem csak Balatonföldváron kísérleteztek, Balatonmáriafürdőn is igazi ízkavalkádot álmodtak meg a szakemberek.

Pálfi Attila:
- Egy 100 százalékos must fagylalt, mustból készül, pasztörizált mustból. Tettünk bele egy kis citromfüvet, egy kis mentát azért, hogy pikánssá tegyük és a fagylalt maga egy vulkánt ábrázol, amin a piros ribiszke adja ezt a láva hangulatot.

A Balaton észak-nyugati csücskében a helyi hagyományokra alapozták a fagylaltkülönlegesség elkészítését. Az édesség is innen kapta a nevét.

Somogy Renáta:
- Gyenesdiós nevet kapta, méghozzá azért mert a településünk régebben Gyenesdiós nevet viselte. A településen nagy diótermő vidék van és éppen ezért döntöttünk e mellett a helyi alapanyag felhasználás mellett. Ezt egy kis saját készítésű otelló szőlőlekvárral bolondítottuk meg, illetve a tetejére egy kis sós diógrillást szórtunk.

Idén összesen 22 fagylaltkülönlegességgel neveztek a Balaton fagyija versenyére. A szakmai zsűrinek nincsen egyszerű dolga, hiszen az ízvilágra, az állagra, a színre és az illatára is oda kell figyelniük a pontozásnál. Fekete Tamás a Balatoni regionális TDM szövetség elnöke azt mondja: a nevezők csak természetes alapanyagokat használhatnak. A cél, hogy a Balatont és a fagylaltot egyaránt népszerűsítsék.

Fekete Tamás, elnök, Balatoni regionális TDM Szövetség:
- 3 évvel ezelőtt azért indítottuk el ezt a programot, mert úgy gondoltuk hogy a tavaszi szezonnak érdemes lenne már egy picikét a gasztronómiájára is koncentrálnia, és a Balaton és a fagylalt fogalma az teljesen összeforrt az évek során. Ennek megfelelően megtudjuk mutatni, hogy tavasszal már jó minőségű vendéglátóhelyek tömkelege van nyitva és várja a hozzánk érkező turistákat.

Az, hogy melyik lesz a 2016-os év Balaton fagyija, szerdán derül majd ki. (Forrás:SomogyTV)

süti beállítások módosítása