Füred Kapitány jelenti

Melyik volt a nyár legjobb gyerekprogramja?

2016. augusztus 19. - Furedkapitany

playmobilsoma.jpgKevés a jó és állandó gyerekprogram a Balatonon, erről számolt be a HírTV még tavasszal. Idén nyáron erre próbált rácáfolni a BAHART Varázshajó programja. Több ezer gyerek és szülő vett jegyet azokra a hajókra, amelyeken kicsiket szórakoztatták. Az utolsó Varázshajó ma indul Füredről. (16.30) Aki ma lemarad, az leghamarabb decemberben, karácsony környékén találkozhat Füred kapitánnyal. Természetesen Varázs Tamás is visszatér Füredre. Igaz, ő csak nyáron jön majd ide. Ha nem szeretnétek 1 évet várni, hogy találkozzatok vele, akkor ma feltétlenül a kikötőben a helyetek.

 

Olimpikonnal találkozott Füred kapitány

 A Balatonra küldték azt a felfújható bábut, amely először egy videóban tűnt fel. A vicces filmecske annyira népszerű lett a világhálón, hogy most offline módban is láthatóvá tették a fiatal sofőrök rémét, Fatert. Az akció népszerűsítésbe a háromszoros olimpiai bajnok, Kiss Gergő vízilabdázó is beszállt. Őket segítette Füred kapitány is, akit a gyerekek szórakoztatására találtak ki.

Attól, hogy egy „izomautót” vezetünk, nekünk nem feltétlen kell „izomagyúvá” válnunk – összegezhetnénk mondanivalóját annak a sajtótájékoztatónak, amelyen arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a fiatalok gyakorta keverednek balesetveszélyes helyzetekbe, ha autóval indulnak nyaralni. Az akció sajtótájékoztatóján ott volt Kiss Gergő olimpikon is, aki maga is egy Ford Mustang tulajdonosa. Szerinte az autógyártás fejlődésével egyre több vásárló, köztük fiatalok is egyre könnyebben juthatnak hozzá az egyre erősebb autókhoz. A vízilabdázó szerint a sportban megtanult fegyelmezettség sokat segíthet abban is, hogy az ilyen nagy lóerővel rendelkező izomautókat is visszafogottan, biztonságosan vezessük.

kissgergomustangsoma.jpgA milliomos blogger sofőrje és az olimpikon együtt kampányolt

„A kulcs a fokozatosság elve, meg kell szokni az autót. Csak a megtett kilométerek árán szerzett vezetési tapasztalat faraghat valakiből jó sofőrt. A fiataloknál gyakran észrevehető látens önbizalom veszélyes lehet, különösen az erős autóknál, ezért a fegyelmezett (visszafogott) vezetés és maximális figyelem elengedhetetlen”- mondta az olimpikon.

Kiss Gergő mellett egy közbiztonságot javítani kívánó reklámfilmből kölcsönvett „felfújható apuka” is figyelmeztette a fesztiválozókat arra, vezessenek óvatosan a Balaton környékén is. Mint ismert: a film arra próbál rávilágítani, hogy a fiatalok könnyen felelőtlenné válnak a volán mögött: telefonálnak, sms-eznek, szelfiznek, esznek. Egyszóval nem az útra figyelnek. A kutatások ugyanakkor azt mutatják, ha egy felnőtt ül az anyósülésen, kevésbé fegyelmezetlenek a friss jogsis vezetők.

A Ford erre a kutatási eredményre hívja fel a figyelmet a felfújódó szülővel. A termék természetesen fiktív. Csak a reklámfilm állítja azt, hogy ilyen instant apukát lehet vásárolni és azt a szülők, gyermekeik autójába is elhelyezhetik.

 

A reklámfilmet itt láthatja:

Egy példány azonban tényleg létezik a felfújható apukából. Ezt a Balaton száguldó riporterének autójába ültették. Fesztiválokon, strandok parkolóiban „rémisztgették” a fiatalokat vele. Eközben azokat a kutatási eredményeket is ismertették velük, miszerint Európában a 18-24 éves korosztály a teljes lakosság 8 százalékát teszi ki – ám a közúti balesetek halálos áldozatai között már 15 százalék az arányuk. Nyáron még rosszabb a helyzet: ekkor 21 százalékosra növekszik ez az arány.

A statisztikában tapasztalható emelkedés mögött egyértelműen a meggondolatlan kockázatvállalás áll, aminek eredményeképpen 2004 és 2013 között 62.000 fiatal autós vesztette életét autós balesetben az Európai Unióban. Az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont jelentése szerint a fiatalok által okozott balesetek leggyakoribb oka, hogy nem figyelnek eléggé az útra, nehezebben viselik a stresszt, alkohol vagy tiltott szerek hatása alatt vezetnek és számtalan zavaró tényező tereli el a figyelmüket.

kissgergo.jpgFater és Füred kapitány is ott volt a rendezvényen

Az autó mellett egy-egy alkalommal feltűnt egy játékrendőr, Füred kapitány is, amelynek segítségével a kisebbek, az 5-8 éves korosztály és szüleik figyelmét is szerették volna felhívni arra, hogy a családi utazás sokkal biztonságosabb lehet, ha betartjuk a KRESZ-szabályait és mindig használjuk az életkornak megfelelő gyereküléseket.

A legjobb kávé nyomában Balatonfüreden

A legjobb kávét Balatonfüreden egy meglehetősen új helyen találtuk. A Merengő Café mindössze 1 hónapja nyitott a sétány mellett, a Balaton Étterem hátoldalán.


Marley kávéval szolgálnak, ami több szempontból is különleges. A Marley családi cég, Bob Marley fia Rohan Marley viszi. A Szumátráról, Etiópiából, Közép- és Dél-Amerikából származó kávé organikus, fenntartható gazdaságokból származik, etikusan termesztett, prémium minőségű, erős fekete.

Ebből a kávéból lehet inni espresso-t- ezt a kávé szerelmeseinek ajánljuk mert olaszosan rövid, ízes és erős- de aki csak egy jó kávéélményre vágyik az ihat hosszú kávét, latte-t vagy capuccino-t is. Kérhetünk olyan kávékülönlégességeket is mint az Espresso Siciliano, mely narancshéjjal készül, vagy ciromos Espresso Romano-t.

A kávéválasztás nem a véletlen műve, a kávézót egy 2 éve a Balatonpartra költöző házaspár indította. Tamara a két kisfiút neveli, a férj Gábor helyben vállalt munkát.  Gyorsan rájöttek, hogy hiányzik a városból egy, a saját értékrendjüknek megfelelő hely. Sokáig nézegették a Kisfaludy utca és a Gyógy tér sarkán lévő kis helyiségen a kiadó táblát, mire eldöntötték, hogy belevágnak. Segítség volt ebben Tamara vendéglátós múltja is, de a kávékészítéshez a felkészítést egy profi barista tartotta.

Cuki kis hely lett a Merengő, bár kicsisége alig érződik, mivel két oldalfala is üveg és a teraszon is le lehet ülni. Semmi felesleges cicoma, barátságos burkolatok és figyelem! Gyereksarok. Kis asztalnál  hintaló, színezők, könyvek, ceruzák, kisautók.

A kínálat többi része is a szemlélethez igazodik: vannak friss készítésű gyümölcs- és zöld smoothie-k, gluténmentes, vega és vegán melegszendvicsek. Büntetlenül lehet bűnözni, a mennyei sütemények cukor, glutén és laktózmentesek. Tamara ezekkel a süteményekkel több éve kezdett kísérletezni, amikor a gyerekek születésnapi tortáit szerette volna egészséges alapanyagokból elkészíteni.

Csak bio alkoholok vannak, a borok a Balaton-felvidékről a Dobosi és a Pálffy pincészetből származnak. Az ínyencek megkóstolhatnak egy piemonti Barbaresco-t, és egy német rajnai rizlinget is, természetesen mindkettő bio minősítésű, és van bio sör is.

Amikor ott jártunk, reggie szólt!

 A Merengő Café-hoz kedvcsinálónak egy kisfilm a Marley kávéról:

https://www.youtube.com/watch?v=IEJwyNZK9Z8

 

 

süti beállítások módosítása