Füred Kapitány jelenti

Igy is lehet ünnepelni a magyar kultúra napját!

Activity játékokat és Faludy könyveket kapnak a rászorulú családok

2018. január 18. - Furedkapitany
A magyar kultúra napján indítják útjára azt a csomagot, amelyben a melegruhák és élelmiszerek mellett, könyveket is eljuttatnak olyan családokhoz, akiknek szükségük van a segítségre. A 100.000 Ft értékű csomagot a Mikulásgyárat szervezők állították össze. Az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy szolidaritásra nemcsak karácsony környékén van szükség, hanem a jóval hidegebb januári és februári időszakban is. 
 
Mint azt Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője elmondta: a magyar kultúra napján nemcsak azt ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban megírta a Himnuszt. Számunkra a Himnusz ugyanis nemcsak egy költemény, hanem a magyar nemzeti identitás, ezáltal a nemzeti szolidaritás szellemének egyik jelképe is. Szolidaritásra pedig mindig szükség van egy társadalomban, télen különösen. Ezért indítjuk útjára ezt a szállítmányt három család részére, ezzel ők a telet már átvészelik, élhető körülményekkel. - mondta Zsolnai.
Képtalálat a következőre: „Mikulásgyár ”
Mindezekhez hozzátette: hogy mennyire szolidárisak egymással a magyarok, azt jól mutatják a Mikulásgyár adatai is. Idén a tavalyinál kb. 14 százalékkal több, 153.000 kg adomány érkezett a Mikulásgyárba, amely minden eddigi rekordot megdöntött. Ilyen sok jó minőségű melegruhát, élelmiszert még sosem hoztak a gyűjtőpontokra a Mikulásgyár tizenhárom éves történetében.
Az akció szervezője elmondta azt is, hogy a mostani csomagot a Mikulásgyár szervezői saját pénzükből állították össze, az élelmiszerek, tisztítószerek, ivóvíz és a tüzifa mellé olyan könyvek is kerültek a csomagba, amelyek bárki számára szellemi táplálékul szolgálhatnak a nehezebb időszakokban is, és megmutathatják, hogy a reménytelen helyzetekből is létezhet kiút, például, ha odafigyelünk egymásra.
Ilyen például Márai Sándor Füveskönyve, Faludy György Pokolbéli víg napjaim egy példánya, a méltatlanul elfeledett Vas István önéletrajzi regényfolyama, vagy Karinthy Utazás a koponyám körül című kötete.
Az akcióba bekapcsolódott a Playmobil mesehős Füred Kapitány is. A balatoni akciófigura "segítői"  Actyvity társasjátékokat és a Balatonról szóló mesekönyveket juttattak el a csomag indulási helyszínére. 
A gyerekeknek szóló könyvek között ott van például az Aranyhíd - Balatoni mesék, mondák, történetek - című könyv is.  Ezzel a könyvvel Lipták Gábor a magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és mondafeldolgozásaival egy régi műfajt keltett új életre. "Munkám célja nem a halott történelmi anyag feltámasztása, múltunk eleven hagyományainak olvasmányos, érdekes formában történő megírása és népszerűsítése. Olvasóimat honismeretre, műemlékeink megbecsülésére, az ország szép tájainak megkedvelésére, a jó értelemben vett hazaszeretetre szeretném buzdítani - írta korábban a szerző.

 

süti beállítások módosítása