Füred Kapitány jelenti

Egy Alfa Romeo hozta a gyerekeket Budapestre

2017. december 03. - Furedkapitany

Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben. Erről emlékeznek meg egy speciális roadshow keretében. A Szerencsejáték Zrt. által indított turné  állomásain mindenki megtapasztalhatja, hogyan éli meg az ünnepi előkészületeket egy vak, siket vagy mozgáskorlátozott ember. A Balatonról néhány kisdiák is eljuthatott a programra Füred Kapitány, a balatoni mesehős segítségével. Az érzékenyítő programra egy Alfa Romeo vitte a gyerekeket.

A roadshow célja, hogy támogassa a fogyatékossággal élők integrációját, valamint fokozza az együttérzést és az elfogadást megváltozott munkaképességű társainkkal szemben. Ezenfelül az is cél, hogy a rendezvényre ellátogató emberek szociális érzékenységét és empátiáját fokozza a megváltozott munkaképességű társaikkal szemben. - írja a kampány közleménye.

A játékos aktivitásokon belül lehetőség nyílik megtapasztalni, egy fogyatékossággal élő (például látás- vagy hallássérült, mozgáskorlátozott) vagy megváltozott munkaképességű ember miként éli meg a karácsonyi előkészületeket.

A kamionokon lehetőség van arra is, hogy jelnyelven üzenjünk („Hallatlanul szép üzenet”) Weisz Fanni egykori siket szépségkirálynő segítségével, aki egy képernyőn jelenik majd meg. A kijelző előtt állva kiválaszthatjuk, hogy milyen üzenetet szeretnénk jelnyelven megtanulni, majd videóüzenet formájában elküldeni egy ismerősünk számára.

Aki ide ellátogat, az megtapasztalhatja azt is, milyen szájról olvasni. A „Lefülelő.”-akción belül,egy karácsonyi kifejezést kell szájról elolvasni.  (érintőképernyős feladat). A képernyőn megjelenik egy hölgy, aki elmond egy karácsonyhoz köthető szót, amit le kell olvasni a szájáról és az érintőképernyő segítségével rákattintani a felkínálkozó opciók közül a helyes válaszra. Az „Illatfelismerés” lényege, hogy ötből legalább három karácsonyi illatot kell felismerni.

Kipróbálható még a „Vakon csomagolás” is. Ennek lényege, hogy a szemet bekötve kell becsomagolni a karácsonyi ajándékokat, a dobozban már megtalálhatók lesznek a kellékek (csomagolópapír, ragasztószalag, díszszalag).

Kamionon kívül pedig egy „akadálypálya” található, ahol lehetőség nyílik kipróbálni, milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan lehet az akadályokat elkerülni. Az akadálypálya célja, hogy áthaladjunk egy emelkedőn és hogy minél magasabbra felakasszunk egy díszt a karácsonyfára. Minden feladat elvégzésére kap a résztvevő egy mosolymatricát. A mosolyfüzetbe három mosolymatricát kell összegyűjteni a logózott fadíszért.

A kamion előtt egy nagyobb méretű karácsonyfát állított fel a Szerencsejáték Zrt., amelyre a látogatók névvel ellátott díszeket akaszthatnak fel. Cél, hogy a kitelepülés utolsó napjáig egyre díszesebb legyen a fa.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása