Füred Kapitány jelenti

Idén már ezeket a hülye neveket is adhatod a gyerekednek

2017. május 05. - Furedkapitany

Havonta több tucat névadási javaslat érkezik a Magyar Tudományos Akadémiára ahhoz az ötfős testülethez, akik végül döntenek az anyakönyvezhető utónevek listájának bővítéséről. Az MTA folyamatosan frissíti a listát, de minden névjavaslatot természetesen nem fogadnak el – emlékeztet a Családinet.hu.

Van olyan kérvény, amit nem engedélyezett a testület, ilyen például a Táblácska, Cukorka, Balaton és a főnök szó becézése, a Főni. Lehet viszont már fiúgyermeket például Cicerónak, Ozirisznek, Periklésznek, Spartakusznak, Zeusznak, esetleg Szókratésznek, Szolónnak vagy Platónnak hívni. Lányok pedig kaphatják egyebek mellett az Edda nevet -írja a portál.

2017-ben már ezek a férfi nevek is anyakönyvezhetőek:

Apaj, Agamemnon, Alpár, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Dzsamal, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, ​Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kücsid, Lizander, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel.


A női nevek listája pedig ezekkel bővült eddig:

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár,  Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

A kérdés csak az, hogy a szülők átgondolják e, hogy egy-egy rossz név választásával milyen traumákat okozhatnak gyereküknek.

"Kétségtelen, hogy egy-egy keresztnév többet árul el a szülőkről, mint a gyerekről. Tükrözi a kultúrájukat, műveltségüket, ízlésüket, a példaképeiket, esetleg a vallásukat, sőt, adott esetben még a politikai meggyőződésüket is. A gyerek érdekeiről – vagyis hogy ő lesz az, akinek az adott névvel együtt kell élnie, boldogulnia – gyakran elfeledkeznek. Mi van, ha véget ér egy végtelennek tűnő szappanopera (lásd Izaura)? És mi van akkor, ha egy adott politikai kurzus megbukik?'-írta korábban egy másik portál.

 

fk.jpg

Ingyen kávé jár minden bringásnak!

így könnyebb lehet körültetekerni a tavaszi Balatont!

A Balatonon  számos programmal találkozhatunk a Nyitott Balaton akció keretén belül. Pontosan 128 program olvasható ITT. Sok helyen még kedvezményeket is adnak azért, ha arrafelé kerékpárral kirándulunk.
Ilyen például:

Trüffel Bár- Füred kapitány bázisán, - Ingyen dopping-kávé jár minden bringásnak, aki felmutatja saját pecsételő lapját, 2017. április 28. és május 14. között!  

Helikon Kastélymúzeum - A Nyitott Balaton programsorozat keretén belül 20% kedvezményt biztosítanak az összes kiállításra szóló kombinált belépőjegy árából.

Abbázia kávézó - A Nyitott Balaton időszakában (2017. április 28. - május 14.) 10% kedvezményt biztosítanak a fogyasztás árából pecsételő túra résztvevői számára!

Marco Caffe - A Nyitott Balaton időszakában (2017. április 28. - május 14.) 10% kedvezményt adnak a fogyasztás árából pecsételő túra résztvevői számára!

Szántódpuszta Kulturális Központ - A pecsételő túra résztvevői számára kedvezményes belépő biztosított Szántódpuszta területére, ami az összes kiállítás megtekintésére érvényes. Családi belépő (max. 5 fő): 900 Ft (1 800 Ft helyett); egyéni felnőtt és diák belépő: 400 Ft/fő (900 Ft és 450 Ft helyett)

Idei újdonság a bringás balatoni pecséttúra

A  Nyitott Balaton egyik idei újdonsága a fent említett   „Pecsételd körbe a Balatont két keréken” elnevezésű túra, ami kicsit hasonlít a Kék Túrához. A lényeg, hogy be kell járni a több mint 220 km hosszú balatoni bicikliút-hálózatot, közben pecséteket is gyűjtve a megadott állomásoknál, jellemzően múzeumoknál, látványosságoknál, vendéglátó- és szálláshelyeknél. Nem muszáj egyvégtében körbebringázni a tavat, el is lehet osztani a szakaszokat. Itt lehet regisztrálni, illetve megismerni a pecsételő helyek térképét. Egyébként az ország leghosszabb egybefüggő kerékpárút-hálózata a balatoni - mondta Fekete Tamás,  a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke.

A színvonalasabb helyek és szolgáltatások egész évben megélnek a Balaton mellett, ezért érdemes egy kicsit beruházni is a tavaszi és az őszi szezonba a vendéglátóknak, szolgáltatóknak. Ha egyelőre még nem is hoz nagy nyereséget a nyitva tartás ilyenkor, hosszabb távon megtérül, és nem függnek majd annyira a piaci szereplők a nyári időjárástól, a nyári szezon hosszától. Ez persze azt is jelenti, hogy a Balaton mellett visszaszorulhat a tömegszolgáltatásokat nyújtó piaci szegmens, amelynek a jellegzetességei még a rendszerváltás előtt alakultak ki. A turisztikai piacon ma már desztinációk versenyeznek egymással, nem szolgáltatások vagy települések, ezért szükséges a Balaton egységes szemléletű fejlesztése – mondta korábban az Origónak a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke, Hoffmann Henrik-  Balaton Turizmus Szövetség elnöke szerint a Balaton mint turisztikai célpont áttörés előtt áll, és végleg levetkőzheti a rendszerváltás előtti SZOT-üdülős, tömegturisztikai hangulatot.

Éskovács Péter, az akció sajtófőnöke mindeztekhez hozzátette: a Balatonnak egyre jobb a sajtója. Egyre több olyan esemény zajlik a Balatonon, amely komoly médiaértéket is képvisel. A helyi turizmusért felelős szakemberek végre nem az ingyenes nordic walking, a „10 százalék kedvezmény a lángos árából” típusú marketingfogásokat erőltetik, hanem olyan programokat szerveznek, amelyek valóban vendégeket hoznak a tó partjára akkor is, ha a hűvösebb idő miatt, a vízben  még nem lehet fürödni.

A tó körül egyébként több más bringás túra létezik. Az egyik legjobban dokumentált útvonalról ITT olvashat.

süti beállítások módosítása