Füred Kapitány jelenti

Süsü és Pom-Pom is ott lesz ma Balatonfüreden

2016. május 13. - Furedkapitany

Ma személyesen is találkozhatsz Csukás István íróval. A balatonfüredi önkormányzat honlapján olvasható meghívó szerint: a meseíró rendhagyó irodalomórát tart  egy kiállítás kapcsán. Nos, attól, hogy órát tart Süsü, Pom-Pom és Mirr-murr kitalálója, attól nem kell megijedni! Biztosak lehetünk abban, hogy gyorsan elmegy majd az idő. Gyorsabban, mint egy unalmas irodalmi órán. Ha valaki meg tudja szerettetni a gyerekekkel az olvasást, ő az! Ha teheted, hozd el a gyerekedet is a kiállítás megnyitóra.  

Az Ő óráin sokat tanulhatunk az életről, arról, hogyan érdemes szemlélni a világot: „A gyerekeknek szükségük van a csodákra, mivel legtöbbjük egészségesen magányos és visszahúzódó, miközben egy egészen más szemszögből, alulról szemlélik a világot, hiszen kicsik: alig egy méter magasak. Onnan lentről pedig néha ijesztő a világ. Amikor a Keménykalap és krumpliorrt forgattuk, az operatőr leguggolt a kamerával, és megmutatta, hogy mennyire más alulról a perspektíva. A Keménykalapért egyébként megkaptuk az Emmy-díjat Los Angelesben, ez óriási dolog volt, hiszen a vasfüggöny mögül nyert egy film.”

A szülők sokat tanulhatnak tőle a gyereknevelésről is: “A gyerek mindenre fogékony, és mindent azonnal a visszájára is tud fordítani. A felnőttek meg? Azt szoktam mondani, mindenkinek megadatott egy saját kincsesbánya: a gyerekkora. De sajnos, nem mindenki képes már visszamenni oda. Rendszerint az ilyenek fegyelmezik cirkuszi kutyává a gyereküket.”

Ha valaki arról szeretne többet tudni, hogyan kell jól írni mesekönyvet, az is eljöhet a mai irodalomórára: „Hogyan kell írni a gyerekeknek? Úgy kell nekik írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban.” – mondta egyszer egy újságírói kérdésre a Kossuth-díjas művész.

A meseírótól tanácsokat kaphatnak a gyerekek is arra nézve, miért érdemes megtanulni olvasni: „Amikor megismertem a betűket, és elolvastam az első könyvet, más ember lettem! Rögtön tudtam, hogy a fejemben ész van és nem szilvalekvár! És hogy az eszemet mozgatni is lehet, és azt is el tudtam képzelni, ami a könyvben van. Működött a fejemben a képzelet-mozi. Oda tudok utazni, ahol még sohasem jártam, bejárhatom a világot a szobámban ülve.”

Egyébként Csukás István egyik mesehőse gyakorta jár a Balatonon. Süsü rendszeresen feltűnik a tó partján. Itt is van „nyaralója”. Gyakorta jár a Balatont népszerűsítő rendezvényekre is. Legutóbb például a Városligetbe jött egy Jaguarral, hogy a biztonságos balatoni nyaralásokat reklámozza a Rendőrök és tűzoltók napján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furedkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr88712924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása