Füred Kapitány jelenti

BMW-ket bombáznak a Balatonnál?

2017. július 15. - Furedkapitany

Rengeteg a rémhír mostanában. Legutóbb például azt terjesztették, hogy az ingyenes wifi hálózatba, amely Balatonfüreden elérhető, az azeri wandawifi adathalászó szoftvert is telepítették. Az önkormányzat oldalán cáfolták ezt.

Ma már nagyon könnyű rémhíreket terjeszteni a világháló segítségével. Néhány óra alatt az is elterjedhet, hogy Balatonfüred egyetlen nagyobb, nem fizetős parkolójában gyakorta bombáznak. Főként a BMW terepjárókat lövik ki a levegőből, mert nincs elég hely a FINA VB miatt. A film is jól mutatja, csak a BMW terepjárókra vadásznak, a Range Rovereket pedig megkímélik.

A filmet balatoni reklámszakemberek készítették, hogy felhívják a figyelmet arra, sajnos ma már a szemünknek sem hihetünk. Ha csak a világhálón terjedő hírekre figyelünk, még azt is elhihetjük, hogy UFO járt Alsóörsön.

Erre bizonyítékot is kreálhatunk. Egy internetes oldalon, akár tudósíthatunk is az eseményről: egy nő olyan hisztériás rohamot kapott, hogy Trabantnak képzelte magát a látványtól. Egy másik nő, aki egy közeli településről érkezett a helyi strandra, annyira önkívületi állapotba került, hogy ki akarta tiltatni a Suzuki autókat  a településről. Szerinte az UFO azért jött a Balatonra, hogy férje autóját ellopják és Suzukira cseréljék. Az ötven év körüli nőt kórházba szállították. - írhatnánk blogunkban. 

Hoax: ne dőlj be mindennek!

Az ilyen rémhírek feltárására szakosodott Urban Legends  oldalán sok hasonló témáról olvashatunk. Hoaxnak hívják azokat a rémhíreket, amik futótűzként terjednek a közösségi oldalakon, mint a Facebook. A HVG összeszedte azokat az oldalakat, amik tele vannak hamis hírekkel és az Urbanlegends.hu oldalon ezeket gyűjtik is a szorgalmas újságírók. Kis logikai érzékkel és racionális életszemlélettel ezek a rémhírek egyébként jól kiszűrhetők. Ha valaki nem biztos a dolgában, mindig érdemes utánakeresni a Google segítségével: a legtöbb hajmeresztő történetet kitalálták.

Gyakorta van alapja a hoax-híreknek. Jó példa erre Siófok, ahol majdnem betiltottak egy rendezvényt, mert valaki azt állította, hogy kikötőben ráznak a vezetékek. Az állítás nem volt igaz, de egy vicces filmben azért valaki talált erre is  "bizonyítékot".

Milyen rémhírek terjedtek korábban?

1938. október 31-én a CBS rádióállomásai sugározták Amerika-szerte az H. G. Wells Világok harca (War of the worlds) című művéből Orson Welles által készített rádiójátékot. Bár az adás előtt és alatt is többször elhangzott, hogy a történet csak a fantázia szüleménye, rengeteg hallgató hitte el, hogy a marslakók valóban megtámadták a Földet. A pánik Dél-Amerikában is megismétlődött, amikor ottani rádióadók újra műsorra tűzték a művet. Ezt az esetet szokás a média történetének legnagyobb hoaxaként emlegetni, habár itt nem szándékos beugratásról, megtévesztésről volt szó, inkább tudatlanságról - írja a Wikipedia.

Magyar vonatkozású „átejtés” Kempelen Farkas sakkozógépe, A Török 1770-ből, ami a készítő állítása szerint az első sakkozó automata volt (és ezzel világszerte nagy hírnévre tett szert), de később kiderült, hogy csak egy törpe termetű sakkozó rejtőzött benne.

Az internet egyik első, nagy port felkavart hoaxa az ourfirsttime.com weboldalhoz kapcsolódik, ahol két ismeretlen, munkanélküli amerikai színész egy internetes cég finanszírozásával eljátszotta, hogy ők egy szerelmespár, és az interneten élő webkamerás adásban vesztik el szüzességüket - írja a Wikipedia összefoglalója.

Idaho állam nevének keletkezését is hoaxként tartják számon. George M. Willing amerikai politikus, lobbista állt elő a javaslattal, hogy az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő területet Idahónak kellene nevezni, ami a bennszülött indiánok nyelvén azt jelenti: „a hegyek ékköve”. Később kiderült, hogy a szót saját maga találta ki.

süti beállítások módosítása