Füred Kapitány jelenti

Ma kitörhet a forradalom! -Csatlakozz Te is!

A Balatonon is együtt főzhetnek Jamie Oliverrel!

2016. május 20. - Furedkapitany

Minden gyerek alapvető joga, hogy jó és friss élelmiszert egyen, de ennek ellenére több millió gyerek eszik túl sok rossz ételt. Jamie szerint: túl sok feldolgozott, cukros dolgot fogyasztunk. A kész- és a félkész ételek mellett, ideje volna sokkal egészségesebb, és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket fogyasztanunk. Ma ilyen ételeket főzhetünk együtt Jamie Oliverrel.

Jamie Oliver 2001-ben a gyermeke iskolájában tapasztalt rossz menzai állapotok hatására indította el “Étel Forradalom” nevű kampányát az Egyesült Királyságban. Azóta már az Egyesült Államokban is alkalmazzák Jamie szabályait, az “Étel Forradalom” ma már  mintegy  százezer iskolát és 32 millió gyermeket érint.

super2.PNG

Az idén ötödik alkalommal, május 20-ra meghirdetett Food Revolution Day középpontjában az egyszerűbb, alapreceptek állnak: olyan egészséges ételek, amelyeket egy kezdő szakács, vagy a konyhában nehezebben eligazodó anyuka is bátran elkészíthet.

  1. Egyszerű müzlikeverék,
  2. Bárány- és csicseriborsóval
  3. Minestrone leves
  4. Sült csirke sült burgonyával és sült sárgarépával
  5. Lazac zöldségekkel
  6. Zöldsaláta citromos öntettel
  7. Hummusz
  8. Piritott zöldségek tésztával
  9. Sajtos omlett
  10. Paradicsomos spagetti

Az idei Food Revolution célja, hogy az ételek valamelyikét minél többen készítsék és azt osszák meg a közösségi médiában.  Az étkezés forradalomhoz bárki csatlakozhat, készítsék az ételeket baráti társaságokban, az iskola menzáján, vagy otthon a családban.

Füred kapitány is csatlakozik Jamie Oliver akcióhoz.  Sőt, mint ismert, az akció szervezői saját akciót is indítottak annak érdekében, hogy több legyen a gyerekbarát étterem a Balaton partján.

Új kampányt indítottak annak érdekében, hogy a családos szülök megtalálják azokat a balatoni éttermeket, szállodákat, múzeumi programokat, amelyek gyerekbarát módon próbálják szolgálni az itt nyaralni vágyók pihenését. A gyerekek maguk írják majd az éttermekről és a kiállításokról szóló kritikákat.

Ebben segít majd a kicsinyeknek a “szuperhős” Füred kapitány is. Az akciót a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatósága közreműködésével valósítják meg.

A szervezők szerint a felnőttek gyakorta ellenségeskedésnek tartják, ha kritikát fogalmaznak meg egymásról. Mindez nem viszi előre a turizmus fejlődését. Ugyanakkor az akció kitalálói magukénak vallják azt is, amit Kiss Ottó, József Attila-díjas költő, a gyerekeknek szóló szépirodalom egyik szakértője így fogalmazott meg: “A gyerekek sokszor keményebb kritikusok, mint a felnőttek, pedig csak őszinték. Ez jó.”

A magyar akciónak számos külföldi előzménye van. Máshol már évek óta divat, hogy a gyerekek kritikákat írnak a felnőttekről. Több tévés műsor és könyv is született már ezekből az ötletekből. A Daily Mail korábban már bemutatta a 10 legmenőbb “kölyök kritikust”, az ő véleményüket a nyitott szemléletű vendéglátósok, szakácsok, gyakorta örömmel fogadják.  Sőt, egyes kritikákat már az iskolai étkeztetésbe is beépítettek a felnőttek.

2017-jaguar-f-pace.jpg

A kreatív írás iránt érdeklődő gyerekek, a tesztelni kívánt balatoni éttermek mellett, asztalt foglalhatnak Jamie Oliver éttermébe is, amely ma Budapesten nyílik. A gyerekbarát étkezési kultúra népszerűsítéséről híres  sztárszakács nevével fémjelzett étterembe egy Jaguar luxusautóval és egy sofőrrel juthatnak majd el a gyerekek és szüleik. A szervezők azt ígérik, hogy a gyerekek által írt véleményeket eljuttatják majd az éttermek üzemeltetőinek is. Így a balatoni vendéglátósok mellett, Jamie Oliver budapesti képviselői is kapnak majd egy példányt az éttermi kritikákból.

süti beállítások módosítása